Kampanja: Verkkokauppa vuodeksi -50 % 💎 Tartu kampanjaan ›
Kaikki artikkelit
Kehittäminen
Julkaistu
25.2.2022
Tämä artikkeli on yli 4 vuotta vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Myymälän perustaminen verkkokaupan rinnalle – listasimme tärkeimmät hyödyt

Myymälän avaaminen verkkokaupan rinnalle tuo mukanaan monia etuja, joista hyötyvät sekä asiakkaat että kauppias. Toimiva monikanavainen kokonaisuus pohjautuu yhtenäiseen asiakaskokemukseen ja siihen on vihdoin olemassa kattava ratkaisu – MyCashflow Kassa.

Monen verkkokauppiaan mielessä on varmasti pyörinyt ajatus myymälän tai myyntipisteen avaamisesta. Osa miettii varaston hyödyntämistä myyntipisteenä, toiset ovat törmänneet asiaan myymälää etsivien asiakkaiden palautteissa.

Verkkokauppojen voimakkaasta kasvusta huolimatta myymälöillä ja muilla fyysisillä myyntipisteillä on edelleen tärkeä paikkansa nykypäivän maailmassa. Osa asiakkaista asioi edelleen mieluummin paikan päällä kaupassa, mikä lisää myynnin mahdollisuuksia niille yrityksille, joilla on verkkokaupan lisäksi fyysinen myyntipiste.

Tässä artikkelissa pureudutaan fyysisen myyntipisteen hyötyihin erityisesti olemassa olevan verkkokaupan kannalta ja pohditaan myymälän ja verkkokaupan yhteistä asiakaskokemusta.

Myymälän avaaminen palvelee asiakasta monin tavoin

Myymälän perustaminen verkkokaupan rinnalle tuo mukanaan monia etuja: asiakas voi ostaa verkkokaupasta tuttuja tuotteita myymälässä, kokeilla tuotteita paikan päällä, noutaa verkkotilauksensa ja löytää samalla uutta ostettavaa. 

Myymälöiden tarjoamista eduista asiakkaan näkökulmasta on tehty myös tutkimuksia. Esimerkiksi Muoti- ja urheilukauppa ry:n tekemän tutkimuksen mukaan asiakkaiden kannalta tärkeimpiä syitä kivijalkamyymälästä ostamiselle olivat tuotteiden hinnat, tuotteiden sovittamismahdollisuus, liikkeen hyvä sijainti sekä se, että ostetun tuotteen saa heti mukaansa. 

Myymälänouto on asiakkaille mieluisa ja maksuton toimitustapa, joka ei aiheuta kauppiaalle toimituskustannuksia. Tilauksen maksu voidaan halutessa myös periä vasta myymälässä, mikä helpottaa ostopäätöksen tekemistä. Asiakkaan kannalta on luontevaa, jos verkkokaupasta tai myymälästä ostamansa tuotteen voi palauttaa myymälään.

Yksi tärkeä etu on myös se, että myymälässä asiakkaat voivat asioida kaupan henkilökunnan kanssa kasvotusten, mikä osaltaan lisää luottamusta koko yritystä kohtaan. Tästä luottamussuhteesta on suuri hyöty myös verkkokaupan kannalta, sillä positiivisen asiakaskokemuksen jälkeen kynnys tilata saman yrityksen verkkokaupasta pienenee huomattavasti.

Myymälässä kasvotusten tapahtuva kanssakäyminen, yksilökohtainen palvelu ja tuotteisiin tutustuminen paikan päällä ennen ostopäätöstä ovat asiakkaan kannalta etuja, joita on pyritty paikkaamaan verkkokaupassa eri tavoin – chat-palveluilla, informatiivisten tuotekuvausten, -kuvien, -videoiden ja -arvioiden avulla sekä maksuttomina palautusoikeuksina – mutta aitoa, fyysistä ostostapahtumaa nekään eivät täysin korvaa.

Tietyt tuotteet sopivat paremmin myymälämyyntiin

Kivijalkamyymälän etuna on myös se, että tietyt tuotteet soveltuvat paremmin myymälämyyntiin. Esimerkiksi vaatteiden ja kenkien myynnissä tuotteiden sovittamismahdollisuus tarjoaa suurta etua asiakkaiden kannalta. 

Hyvin painavissa tuotteissa toimituskulut voivat helposti nousta korkeiksi, joten niitä noudetaan mieluummin myymälästä. Niin ikään helposti rikkoutuvia ja vaikeasti korvattavia tuotteita, kuten antiikkia, ostetaan tyypillisesti mieluummin myymälästä.

Myös heräteostosten osalta on huomattu, että ne painottuvat suurelta osin myymälöihin: siinä missä erään tutkimuksen mukaan heräteostoksen teki verkossa vain 8 % vastaajista, myymälöissä vastaava luku oli peräti 26 %.

Myymälän tarjoamia etuja:

  • Tuotteiden kokeilumahdollisuus paikan päällä
  • Verkkotilausten nouto ja asiakaspalautukset
  • Kasvotusten tapahtuva kanssakäyminen
  • Asiakas saa ostamansa tuotteen heti mukaansa
  • Osa tuotteista sopii paremmin myymälämyyntiin

Verkkokauppa ja myymälä tukevat toistensa myyntiä

Verkkokaupan ja kivijalkamyymälän välillä vallitsee tiivis yhteys, joka hyödyttää suuresti molempia myyntikanavia. Hyvin usein ennen ostopäätöksen tekemistä kivijalkamyymälän asiakas käy etsimässä verkosta tietoa päätöksensä tueksi – ja vastaavalla tavalla moni verkkokaupasta ostava asiakas kerää tietoa ostettavasta tuotteesta myymälässä vierailemalla.

Digitaalisessa ja perinteisessä muodossa tapahtuva vuorovaikutus sekoittuu monikanavaisuuden ansiosta nykyään hyvin voimakkaasti – sekä ostotapahtumaa ennen tapahtuvassa tiedonhankintavaiheessa että ostotapahtuman jälkeisessä toiminnassa.

Yrityksen liiketoiminnan kannalta verkkokauppa toimii parhaimmillaan hyvin tehokkaana markkinointikanavana ja näyteikkunana kivijalkamyymälälle ja lisää omalta osaltaan myymälän asiakasmääriä. 

Verkkokauppa tuo lisää kävijöitä myymälään ja vahvistaa omalta osaltaan myymälässä tehtävää myyntiä. Verkkokauppa, jolla on olemassa fyysinen myyntipiste, antaa asiakkaille mahdollisuuden noutaa verkkokaupasta tekemiään tilauksia ja löytää lisää mielenkiintoista ostettavaa noudon yhteydessä. 

Toisaalta verkkokauppa antaa mahdollisuuden laajentaa perinteisen myymälän myyntiä oman paikkakunnan lisäksi koko Suomeen ja kansainvälisille markkinoille – ja myydä tuotteita vieläpä kellon ympäri.

Tavoitteena yhtenäinen asiakaskokemus sekä verkkokaupassa että myymälässä

Monikanavaisen (omnichannel) kaupan ongelmaksi on viime vuosina noussut kanavien väliset erot asiakaskokemuksessa. Asiakkaat toivovat yhtenäistä asiakaskokemusta – asioivatpa he yrityksen verkkokaupassa tai myymälässä – eivätkä kelpuuta selityksiä ongelmista, jotka johtuvat eri kanavien yhteensopimattomuudesta. 

Samat ongelmat aiheuttavat turhaa työtä myös liiketoiminnan käytännön prosesseissa, joissa asiakkaan tietoja syötetään kahteen eri järjestelmään tai asiakkaan tilaushistoria kattaakin ainoastaan verkkokaupan ostokset.

Monikanavaisuuden ottaessa yhä enemmän jalansijaa, sellaiset yritykset, jotka onnistuvat yhdistämään verkkokaupan ja kivijalkamyymälän sulavaksi, toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi ja tarjoavat saumattoman asiakaskokemuksen sekä verkkokaupassa että myymälässä, saavat selvää kilpailuetua suhteessa moniin kilpaileviin kauppoihin. 

Monikanavaisuus vähentää myös liiketoimintaan liittyviä riskejä

Sen lisäksi, että verkkokauppa ja myymälä tukevat omalta osaltaan toistensa myyntiä, monikanavaisuus tarjoaa yritykselle paljon etua myös liiketoiminnan riskienhallinnan näkökulmasta. Yritys, joka tarjoaa asiakkailleen useita eri myyntikanavia, turvaa myyntiään myös silloin, kun yksittäinen myyntikanava kärsii syystä tai toisesta. 

Selkein esimerkki tästä on vuonna 2020 alkanut globaali koronapandemia, joka ajoi monet perinteiset kivijalkamyymälät ahdinkoon asiakkaiden hävittyä kaupungin kaduilta ja kauppakeskuksista. 

Syitä voi kuitenkin olla lukuisia muitakin. Kivijalkamyymälän myynti saattaa kärsiä suuresti esimerkiksi samaan kaupunkiin tulevan kilpailijan, kohdalle osuvan katuremontin tai kauppakeskuksen hiljenemisen johdosta. Vastaavasti menestyvä kivijalkamyymälä tuo turvaa pelkän verkkokaupan rinnalle.

Olemassa oleva verkkokauppa helpottaa myymälän avaamista

Jos verrataan kivijalkakaupan perustamista tyhjästä verkkokaupan rinnalle avattavaan myyntipisteeseen, olemassa olevalla verkkokaupalla on ylivoimaisesti helpompi lähtötilanne: tuotevalikoima on jo olemassa ja mikä parasta – ne ovat yleensä jo valmiiksi tulevassa myymälässä, koska verkkokaupan nykyinen varasto voidaan kohtalaisen helposti muuntaa myymäläksi. Myymälän sijainti on tietysti oma lukunsa, mutta pelkkänä toimitusvarastona tilan pitämistä voidaan myös pitää hukkana.

MyCashflow Kassan avulla asiakas voi maksaa juuri haluamallaan maksutavalla: kortilla, käteisellä, lähimaksulla tai lahjakortilla.

MyCashflow Kassa yhdistää myymälän ja verkkokaupan saumattomasti toisiinsa

Jotta verkkokaupan ja myymälän yhdistäminen olisi mahdollisimman sujuvaa, MyCashflow on julkaissut myymälän kassaratkaisun, joka yhdistää verkkokaupan ja myymälän monikanavaiseksi kaupankäynnin järjestelmäksi. Paljon odotettu MyCashflow Kassa on pilvipohjainen kassaratkaisu, jonka avulla verkkokauppias voi myydä tuotteitaan helposti myös myymälässä, myyntipisteissä ja messuilla.

MyCashflow-verkkokauppaan sisäänrakennettu kassaratkaisu on suunniteltu tarjoamaan täydellinen yhteensopivuus verkkokaupan ja fyysisen myyntipisteen välille, minkä ansiosta kauppiaan ei tarvitse huolehtia manuaalisesta ylläpitotyöstä tai tuotetietojen ja varastosaldojen päivittämisestä kahden eri järjestelmän välillä. 

Integraatioiden avulla toteutettuihin maksupäätteisiin verrattuna verkkokauppapalveluun sisäänrakennettu kassaratkaisu sisältää kaikki tarvittavat tiedot samassa järjestelmässä ja mahdollistaa esimerkiksi verkkokaupan asiakastietojen, tuote- ja hintatietojen, kampanjoiden sekä lahjakorttien hyödyntämisen fyysisen myyntipisteen kautta tapahtuvassa myynnissä.

Ottaessasi käyttöön MyCashflow’n kassaratkaisun, sinun ei tarvitse huolehtia monimutkaisista integraatioprojekteista ja voit aina luottaa siihen, että verkkokaupan varastosaldot pysyvät ajan tasalla myydessäsi tuotteita myymälässä, messuilla tai missä tahansa missä maksuja otat vastaan. 

Lue lisää MyCasflow Kassan ominaisuuksista ja pyydä maksuton demo.

Hyödynnä Google Shopping -tuotemainontaa myös myymälän markkinoinnissa

Myynnin edistämisen keinoina Google Shopping -tuotemainokset tarjoavat tehokkaan tavan mainostaa sekä verkkokaupan että kivijalkamyymälän tuotteita Googlen hakutuloksissa ja Ostokset-välilehdellä, jossa käyttäjät voivat vertailla ja suodattaa tuotteiden hakutuloksia haluamallaan tavalla. Shopping-mainoksia näytetään myös YouTubessa, Gmailissa sekä Googlen hakukumppaniverkoston sivustoilla. 

Google Shopping -tuotemainonnan avulla houkuttelet lisää asiakkaita sekä verkkokauppaan että myymälään.

Shopping-tuotemainosten avulla kauppiaat voivat lisätä sekä verkkokauppansa että myymälänsä kävijäliikennettä ja tavoittaa ostovalmiita asiakkaita juuri oikeaan aikaan. Kun käyttäjä klikkaa mainosta, hän päätyy suoraan verkkokaupan tuotesivulle, jossa ostotapahtuman voi sen jälkeen suorittaa. Kun mainostettavaa tuotetta myydään myymälässä, käyttäjä näkee sivustolta myymälän sijainnin ja muut yhteystiedot.

Tiesithän, että MyCashflow’n Tuotemainokset-palvelun avulla voit yhdistää verkkokauppasi tuotevalikoiman Googlen Kauppiaskeskukseen ja markkinoida sekä verkkokaupan että myymälän tuotteita älykkäiden Shopping-tuotemainosten – suoraan oman MyCashflow-verkkokauppasi hallinnasta.

Lataa markkinointi­kalenteri maksutta!

Täytä lomakkeelle tietosi – saat markkinointikalenterin sähköpostiisi.

Tilaa opas

Uusimmat artikkelit

Kampanja🔥

Onko sinulla jo verkkokauppa?

Pro-paketti vuodeksi -50% ja siirto ilmaiseksi!

Maksuton verkkokaupan siirto MyCashflow’lle ja ensimmäinen vuosi puoleen hintaan.
Perustamassa verkkokauppaa?

Verkkokauppa vuodeksi -50%

Avaa uusi MyCashflow-verkkokauppa: nyt ensimmäisen vuoden kuukausimaksut -50 %.